Sakal Ekimi

Hormonal nedenler, yaşanan hastalıklar, uygulanan tedaviler ve kimi zaman da travmatik nedenler sakal kaybı sorununu beraberinde getirebiliyor. Bu gibi durumlarda ise devreye sakal ekimi işlemi giriyor. Sakallarda dökülmesi olmasının yanı sıra yapısal olarak seyrek sakal görünümüne sahip olanlar da bu işlemden faydalanabilir. Elbette sakal ekiminin de her birey için ayrı olarak planlanması ve uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.
Sakal yoğunluğu tıpkı saçlarda olduğu gibi her erkekte aynı olmaz. Saç ve sakal yoğunluğu arasında bir denge olması, sakalların yüz şekline uygun bir hatta ekilmesi gerekir. Enfeksiyon, yanık ya da kesik gibi çeşitli travmatik nedenlerle sakal kaybı meydana geldiğinde de bu bölgeye sakal ekiminin yapılması mümkün olabiliyor. Dolayısıyla kalan izlerin sakalla örtülmesi ya da gizlenmesi mümkündür.
Sıklıkla merak edilen unsurlardan biri de sakal ekimi kaç yaşında yapılır sorusu oluyor. Erkeklerde sakal çıkması, 21 ya da 22 yaşına kadar devam eder. Dolayısıyla ergenlik döneminin tamamlanmasını beklemek en doğru karar olacaktır. Daha erken dönemde sakal ekiminin yapılması önerilmez. Ancak çeşitli nedenlerle kişinin sakalsız olması nedeniyle ciddi sorun yaşıyor olması ya da köselik gibi durumlarda daha erken zamanlarda da sakal ekiminin yapılması gündeme gelebilir.
Sakal Ekimi Nedir?
Daha önce bu işlemle tanışmamış olanlar sakal ekimi nasıl oluyor sorusunun yanıtını da merak edebilir. Ensede, iki kulak arasında kalan bölgede bulunan saç telleri alınarak sakal bölgesine transfer edilir. Genel olarak saç ekiminin bu prosedürle gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Sakal ekimi ile mevcut sakal hatlarının güçlendirilmesi sağlanabiliyor. Sadece belirli bir bölgede sakal kaybı meydana geldiğinde bu görünümün ortadan kaldırılması da mümkün olabiliyor. Sakal şeklinin iyileştirilmesi ve çok iyi bir simetrinin yakalanması da mümkündür.
Sakal Ekimi Yöntemleri
Öncelikle sakal ekimi nasıl yapılır sorusunun yanıtının hangi yöntemin tercih edildiğine bağlı olarak değişebildiğini belirtelim. Sakal ekiminde en popüler iki yöntem FUE ve FUT teknikleridir.
Ücretsiz Saç Analizi:
FUT Yöntemi ile Sakal Ekimi
FUT (Foliküler Ünite Transplantasyonu) yöntemi ense bölgesinden çok küçük bir doku şeridinin kesi yolu ile alınması ve bu dokudaki saç köklerinin istenen bölgeye transfer edilmesi şeklinde uygulanır. Donör olan bölgeden alınan bu saç kökleri greft adını taşır. Sakal bölgesine nakledilmek üzere 2 bin ila 5 bin arasında saç kökünün alınması mümkün olabiliyor. Ancak FUT yönteminin daha eski bir teknik olduğunu da belirtmeliyiz. Diğer yönteme nazaran daha uzun bir iyileşme sürecini gerektirir.
FUE Yöntemi ile Sakal Ekimi
FUE (Folliküler Ünite Ekstraksiyonu) ise çok daha yeni ve kişi açısından da çok daha konforlu bir yöntemdir. Bu yöntemde her bir kıl folikülü için çok küçük olan, mikro boyutta kesik açılır ve kıl kökleri alınarak sakal kaybı olan bölgeye ekilir. Bir diğer deyişle fue sakal ekimi yönteminde foliküler üniteler donör bölgesinden teker teker alınır. Diğer yöntemden bir diğer farkı da iyileşmenin daha kısa bir zaman diliminde tamamlanıyor olmasıdır.

Sakal Ekimi Nasıl Yapılır?
Vücutta farklı bir alandan alınan kıl köklerinin sakal bölgesine nakledilmesiyle gerçekleştirilen sakal ekimi işlemi, günümüzde çok sayıda erkeğin faydalandığı tekniklerden biridir. Bu yöntem köse olarak tanımlanan yani hiç sakalı olmayan kişilere de uygulanabilir. Seyrek sakal yapısını değiştirmek ya da düzgün bir sakal hattı oluşturmak amacıyla da tercih edilebiliyor. İşlem lokal anestezi altında gerçekleştiriliyor ve bu sayede uygulama sırasında olumsuz bir his yaşanmasının da önüne geçilmiş oluyor.
Dökülme özelliği olmayan bölgelerden kıl kökleri alındığı için sakal ekiminin başarı oranı gayet yüksektir. Sakalın hiç olmaması durumunda kişinin isteği de dikkate alınarak bir planlama yapılıyor. Bu gibi durumlarda 1000 ila 3000 arasında kıl kökünün sakal bölgesine ekilmesi söz konusu olabiliyor. Sadece seyrek sakal şikayetine sahip olan erkeklerde ise daha az sayıda kıl kökünün ekilmesi ile istenen sonucunun yakalanması mümkündür.
Ücretsiz Saç Analizi:
Sakal Ekimi Ne Kadar Sürer & Aşamaları Nelerdir?
Aslında sakal ekimi ne kadar sürer sorusunun yanıtı her erkek için aynı değildir. Sakal ekiminin ne kadarlık bir alana yapılacağı, seyreklik seviyesi, donör alandan alınabilecek kıl yoğunluğu gibi unsurlar bu işlemin süresi üzerinde de belirleyici olabiliyor. Çoğunlukla sakal ekiminin 2 saat ile 5 saat arasında tamamlandığını belirtebiliriz. Ancak bazı spesifik durumlarda daha kısa ya da daha uzun da sürebilir.
Sakal ekiminin aşamaları şu şekildedir:
- İşlem öncesinde detaylı bir muayene yapılır.
- Sakal ekiminin yapılacağı bölgeye kaç adet kök nakledilmesi gerektiği belirlenir.
- İşlemden önce bazı kan testlerinin yapılması gerekir. Sonuçlar uzman tarafından değerlendirilir.
- Uygulamaya başlanmadan önce lokal anestezi yapılır ve bölgenin uyuşması sağlanır.
- Donör bölgenin belirlenmesinin ardından işleme başlanır.
- Kıl kökleri toplanarak sakal bölgesine transfer edilir ve böylelikle sakal ekimi de tamamlanır.
Genel olarak bakıldığında saç ekimiyle sakal ekiminin arasında büyük farklar bulunmuyor. Yüksek kalitede kıl kökleri alınarak sakal bölgesine transfer edildiğinden işlemin başarı grafiği de gayet yüksek oluyor. Bu yöntem ile bıyık ekiminin de yapılması mümkündür.

Sakal Ekimi Acıtır Mı?
Sakal seyrekliği ya da sakal kaybı gibi sorunlar yaşadığı halde sakal ekimi acıtır mı konusunda endişe duyanların ve bu yöntemden faydalanmayanların sayısı da bir hayli fazladır. Oysa sakal ekiminin yapılması ya da donör bölgeden kıl köklerinin alınması sırasında kişinin acı hissetmesi asla mümkün olmaz çünkü anestezi işlemi gerçekleştirilir. Lokal anestezi ile donör bölge de sakal bölgesi de uyuşturulur. Bu sayede acı, ağrı yahut sızı hissedilmesinin de önüne kolaylıkla geçilmiş olur.
Sakal Ekimi Fiyatları
Her erkek için sakal ekim ücreti aynı olamaz. Kaç adet greft kullanıldığı ya da hangi tekniğin tercih edildiği gibi pek çok unsur bu işlemin fiyatlarını da etkiliyor. Dolayısıyla sabit bir fiyatın geçerli olması da imkansızdır. Ancak sakal ekimi fiyat açısından avantajlı yöntemlerden biridir. Sanıldığı kadar yüksek rakamlardan oluşan bir bütçe ayırmak gerekmeden bu işlemden faydalanılabilir ve sakal bölgesinde daha fazla sayıda kıl kökü olması sağlanabilir.

Sakal Ekimi Öncesi ve Sonrası
Erkekler sakal ekimi öncesi sonrası hakkında da bilgi sahibi olmalıdır. İşlemden sonraki 2 gün önemlidir ve bu 2 günde vücudu zorlayan aktivitelerden kaçınmak gerekir. Ayrıca sakal ekimi kaç günde iyileşir sorusunun yanıtının da 7 gün olduğunu söyleyebiliriz. İşlemin ardından bölgede hafif kabuklanma olabilir ve bu durum gayet normaldir. Ekilen köklerde bulunan kılların 2 hafta sonrasında dökülmesi de gayet normaldir. 90 gün, ekilen sakal ne zaman çıkar sorusunun yanıtıdır.